03 Ιουν 2021

Η ΓΛΥΚΙΑ ΟΨΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' Γυμνασίου αποφασίσαμε να μάθουμε για τη σύσταση των φρούτων. Έτσι, συγκεντρώσαμε διάφορα φρούτα, όπως μπανάνες, βερίκοκα, κεράσια και αχλάδια και ξεκινήσαμε την ανάλυση!

Αρχικά, μάθαμε πληροφορίες για το βασικό συστατικό τους, τη φρουκτόζη ή αλλιώς οπωροσάκχαρο, που προσδίδει τη φυσική γλυκιά γεύση στα φρούτα. Επειδή όμως η φρουκτόζη δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, κάναμε ένα απλό πείραμα αποδεικνύοντας την ύπαρξή της. Αρχικά, λιώσαμε τα φρούτα και λάβαμε τον χυμό τους, τον οποίο μεταφέραμε σε δοκιμαστικούς σωλήνες, μαζί με διάλυμα γαλαζόπετρας και καυστικό νάτριο. Στη συνέχεια, ζεστάναμε το μείγμα αυτό με τη βοήθεια υδρόλουτρου, ώστε να επιτύχουμε την αντίδραση της φρουκτόζης με το αλκαλικό διάλυμα της γαλαζόπετρας. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως εντυπωσιακό, καθώς η φρουκτόζη αντέδρασε παράγοντας ένα κεραμέρυθρο στερεό υπόλειμμα, με μορφή κρυστάλλων.

Έτσι, η ανίχνευση του σακχάρου στέφθηκε με επιτυχία, και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το... γλυκό αυτό αποτέλεσμα!

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες